La cuina, una aportació cultural i de formació
ciutadana, fou el tema de la Tertúlia del mes de juny celebrada al Restaurant
JARDÍ de Parets del Vallès. Una tertúlia molt pedagògica amb el mestratge del
gran mestre que és Pep Salsetes. Una institució arreu del Vallès i una
autoritat culinària a Catalunya. El motiu de la celebració fou doble: per una
part el llibre LA CUINA DELS VALLESANS i per l’altre el 80 Aniversari del
Restaurant compaginada amb la gran amistat entre el Sr. Pere, dels Restaurant i
l’autor del llibre. Precisament, Pep Salsetes va tenir molt d’interès en
remarcar el capítol que en el llibre es dedica a l’establiment paretà. Feta una
breu introducció pels responsables del Niu d’Art, organitzadors de la tertúlia,
el Sr. Pere, Director del Restaurant va fer una interessant exposició de la
història de l’establiment que ha esdevingut un dels emblemàtics de la Comarca,
com ho remarcà Pep Salsetes. La tertúlia ambientada en els jardins esdevingué
molt amena perquè l’escriptor homenatjat va fer un complert recorregut per la
comarca, presentant-la com una de les més implicades en els conreus bàsics
d’una bona cuina, destacant la gran tasca que s’ha fet i s’està fent. I
d’aquest treball són els Restaurants qui n’assoleixen els èxits d’uns menjars
naturals i de primera qualitat. Es va parlar de les mongetes i les
peculiaritats segons els pobles, de les patates i les bondats d’acord amb les
terres dels horts i dels camps, dels tomàquets, destacant la Fira que cada any
se celebra a Santa Eulàlia de Ronçana, que ja prepara la d’enguany el més de
juliol i de com el Vallès Oriental ha estat capdavanter. Dissortadament, les
circumstàncies històriques no són massa favorables a l’agricultura, perdent
massa pagesia. De totes maneres es feu constar la vàlua dels pocs de l’actualitat,
que esdevenen un esquer llaminer per atraure nous adeptes. Una urgència en el
reciclatge del treball de la pagesia. El torn de preguntes fou molt animat
perquè són molts els seguidors de Pep Salsetes i concretament a Parets hi té
moltes alumnes que animaren la vetllada. Des d’el Niu d’Art recomanem la
lectura del seu llibre que parla dels fonaments de la cuina, presenta receptes
de diferents indrets de la comarca, no oblida la cuina de l’avia, com tampoc
una interessant història dels primers restaurants del Vallès Oriental.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada