El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

dilluns, 10 de març de 2014

LA PREGÀRIA DELS ANIMALS

Per l’Ermità de Samalús II (Enric Gelpí)
Paco Candel autor del próleg titolat L’ORACIÓ DE PACO CANDEL PER A L’ENRIC GELPÍ, començava d’aquesta manera: “Dé meu: Jo no tinc pas l’ambició de voler ser més que els meus germans els animals, però tampoc no voldria – si m’ho permeteu –ser menys que ells. Si Tu has fet el miracle que et resin i t’invoquin aquests germans – tot i que són irracionals –i que ho facin a través del germà Gelpí, deixa’m que jo també ho faci pel meu cantó, ja que, encara que sigui agnóstic, també sóc racional i racionalista.”Aquest llibre va sortir a la llum l’any 2000 i avui en queden amb prou feines una dotzena que podeu trobar a la Paperaria SÓNIA del C/ Roger de Flor, de Granollers. Gelpí era un enamorat de la natura, vivía al seu bell mig en una part boscosa de Samalús. En contacte amb bestioles del bosch va descobrir en elles la relació d’una intimitat natural que esdevenia oració. Els animals i les plantes també resen al seu creador. Més de cinquanta oracions, corresponents a més de cinquanta dibuixos de bestioles que també estimen al Senyor.

Fa pensar l’oració de la serp que reconeix “la vaig fer molt grossa. Accepto amb resignació la maledicció Bíblica. Però, quan tot s’hagi acabat i la fi dels temps haurà arribat, oblideu el passat, doneu-me peus per caminar i ales per volar cap a vos, per lloar-vos eternament. Amen”. Un llibre d’una neta mística natural que ens porta de la mà a saber llegir la natura i reconèixer els lligams que ens hi agermanen. Un llibre per llegir amb l’avi a la vora del foc, sota l’ombra d’un arbre o escoltant el qui-qui-ri-quí dels galls. Un regal dels néts als avis o dels avis als néts amb motiu d’aniversaris i festes onomàstiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada