El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

dimarts, 24 de gener del 2017

El vent ens parla de tu

EL VENT ENS PARLA DE TU

Recital poètic del Niu d'art poètic de Parets del Vallès comprès en els actes culturals de la VFESTA MAJOR D'HIVERN que se celebra el dia 29 de gener de 2017 a les 18 h. a la Sala Bassart de la Cooperativa.

El recital està dedicat a retre un merescut homenatge al poeta vallesà ISIDRE OLLER, autor del llibre de poemes THE WIND CRIES MARY.

El recital, que porta per nom el títol que encapçala aquestes ratlles, obeeix a la voluntat del Niu d'art de promocionar els poestes catalans i gaudir dels poemes que ens brinden els vallesans i amb una dedicació especial als escriptors de Parets del Vallès. L'acte, organitzat pel Biu d'art en el marc del programa poètic, amb el recolzament de l'Ajuntament, compta amb la col·laboració del CEM Maria Grever i de la nova entitats CULTURES AVUI.Escenografia: Alícia Moro. Música: Gabriel Abreu i el Cor Cantem en català. Recitaran: Isidre Oller, Maria Pujol, Eulàlia Ripoll, Eulalia Anglarill, Ramona Arimon i Carme Manau i presentarà l'espectacle el President del Niu d'Art.

Isidre Oller, amb aquest primer llibre de poemes, demostra una qualitat literària excel·lent i la seva temàtica, que es mou molt subtilment pel món de l'amor, ens endinsa en el coneixement de la natura a travès de la veritat de l'ésser humà. Com les vivències personals entronquen amb diferents aspectes, moviments i moments de la natura, generant una interalació d'unitat, d'una manera especial en el món de la fauna i de la vegetació. S'intueix un cordó umbilical entre el missatges de les plantes amb les seves flors i fruits i el desig humà palesat en els sentiments i les il·lusions. Una idea del seun poemari ens la donen els versos del primer poema: "Repenjat en qualsevol barana damunt dels carrers/ quan, faci fred o faci calor, el nbrogit segueix igual / i m'agrada fixar-me en les coses i en la gent / que pinta el mateix quadre a falta de pinzells, / perquè ningú no s'escapa al vulgar fet comú". En el fons la poesia és essencialment vitalista i qualitativament molt humana.

El poeta i el Niu d'art conviden a tots els paretans i amics de la poesia a gaudir dels poemes que el vent ens parla de nosaltres.

diumenge, 22 de gener del 2017

La Gralla, un horitzó de la cultura del llibre



La Gralla en el meu record i en les meves vivències no és només una fita de trodada, més aviat un horitzó de progrès. La línia de l’horitzó és una sala de festes en la que el festeix de l’art de viure convida al ball i a la dansa de les relacions humanes, molt sovint inspirades en la lectura del llibre menys imaginat. Una exposició de llibres, les llibreries en són el seu horitzó, desvetlla sempre un desig i el desig és el primer pas per endinsar-se en el món del saber. Del saber científic, del coneixement històric, de les sensacions de la poesia lírica, èpica i dramática, de les vibracions de la història que desvetlla llàgrimes, del dia a dia que ensenya a diblar els obtacles de passejar pels carrers de l’existència. Els cinquanta anys de La Gralla per a mi, com per a molts granollerins no és només una llibreria sinò un espai de diàleg amb motiu de la presentació d’un llibre, amb el goig d’assistir a una xerrada informativa d’un ampli ventall de temàtiques, en l’esbarjo d’uns moments festius o bé admirant una exposició de pintures, dibuixos o fotografíes. Però sempre amb els colors culturals d’un horitzó que donen la mà als escriptors i artistes locals amb una projecció de futur a l’ensems que ho fan també amb personalitats del  món de la literartura, l’art i la ciència. Un agermanament de progrès entre la gent de casa i els de fora que treballen per la cultura. Dintre de la projecció cultural programada per la llibreria granollerina destaca l’afany de promocionar la cultura catalana, començant per la base més popular, esgraó útil, per despertar vocacions amb aspiracions de formar part de l’elit del món del saber, de l’art i de la ciència. Cinquanta anys són una vida que en el llibre de la seva història s’hi llegeixen noms d’ahir, fites culturals del record, noms d’avui que conviden a no defallir en el procès i noms que comencen i amb els seus dibuixos i escrits, amb certes recances diuen, nosaltres també hi som. I aquesta connotació és per a mí el missatge de La Gralla, quines noces d’or la projecten vers les de platí. I aquesta projecció es palpa en la veritat de les relacions culturals que es viuen en l’espai llibreter. Unes noces d’or que tenen una fita important i que ja la preveuen: que Granollers celebri els cent anys de la seva llibreria. El vol de la gralla és referència de futur.