El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

divendres, 17 de febrer de 2017

La literatura és independent?
Els gèneres literaris per ells mateixos són un clar exponent de l’existència d’identitats diferenciades. Sortosament aquestes diferències s’agermanen i s’intercanvien idiomes. Aquest intercanvi esdevé un argument favorable al respecte de les identitats perquè afavoreix l’enriquiment cultural d’ambdues cultures. El domini de diferents idiomes és un signe d’universalitat de l’ésser humà i una manera de treballar per la convivència. Sortosament a casa nostra la relació internacional en l’aprenentage d’altres idiomes ha propiciat la difusió de la nostra literatura catalana en la doble vessant d’escriptors catalans que escriuen en l’idioma de la nació catalana i també en el de la nació espanyola que ha fet seu el castellà, quan a Espanya se’n parlen d’altres. Personalment pateixo la insatisfacció de no parlar l’euskera i el galleg, que també són idiomes de l’estat espanyol, malgrat haver-los-hi donat, la política, un tractament de segon ordre. En la situació política que estem vivint és indispensable i una exigència del conreu cada dia més actiu de la llengua catalana perquè és una manera de demostrar al món que Catalunya és una nació amb identitat pròpia i amb una cultura que la defineix. Aquest exercici s’universalitza més quan el món descobreix que escriptors catalans s’expressen també en castellà i les seves obres mereixen reconeixements internacionals. Un comportament que no comparteix el govern d’Espanya quan impedeix la presentació a Europa d’un llibre escrit en català per un reconegut escriptor català. Sortosament la literatura catalana és ben rebuda en simposiums internacionals i convidada a esdeveniments mundials del llibre. Si alló que volem és el reconeixement internacional d’una Catalunya independent el nostre argument bàsic és actuar en català i una de les mostres i molt important l’aporta la literatura. Però tota estructura necessita uns bons fonaments. I aquests fonaments comencen per una bona formació en català. És necessari crear afició per la lectura dels llibres escrits en català. Uns primers passos són conèixer els escriptors de casa, encara que siguin senzills, perquè poden ajudar a descobrir l’afició per llegir. La lectura és un element excel·lent per a la formació de la persona integral. S’apropa el Sant Jordi 2017 i seria molt bo que cada poble recolzès els seus escriptors.
És una idea que considero vàlida per convèncer, aprofitant l’esdeveniment del llibre i la rosa, a moltes persones que elles també són creatives. Desitjar escriure és una invitació segura a la lectura dels autors capdavanters. També en la literatura les diferències esdevenen argument cultural d’enfortiment de la integritat humana. Per Sant Jordi cal multiplicar els lectors. Quants més catalans llegeixin llibres en català, més defensors sorgiran del dret de Catalunya a ser un estat nou d’Europa. Escriure en català és un argument d’identitat. És la demostració de la vitalitat d'un poble enamorat de la seva manera de ser i , a la vegada, se sent orgullós de caminar pel món de la cultura, de la mà d'escriptors d'altres llengües. És una demostració de l'exercici de la germanor universal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada