El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

divendres, 10 de març de 2017

La companyia dels llibres


       
Fa uns anys, un alumne parlant de llibres em va dir que tots els llibres són bons. I em va fer pensar i més coneixedor de les seves tendènccies polítiques d’esquerres perquè era del PSUC. I han passat alguns anys, més de vint, i penso que el meu alumne tenia raó. No hi ha cap llibre del que no se’n pugui treure quelcom positiu. I encara més perquè ell es referia als llibres d’autors poc coneguts. Òbviament que era un enamorat dels llibres. Tenia bons mestres. Al cap dels anys no n ‘he trobat gaire de nois i noies amb la mateixa determinació. És veritat que a Catalunya s’organitzen moltes trobades de lectura i existeixen entitats de “poble lector” i que les escoles treballen molt bé el tema. Però els llibres a les biblioteques de les cases qué hi fan. El nombre de vendes de llibres per la diada de Sant Jordi quin sentit hi té en el camp de la lectura. Es comenta que es publiquen molts llibres i que no s’hi dóna l’abast per llegir-los. Per què? Suposo perquè els lectors encara no són majoria a la societat. Arribarà mai a ser-ho. És desitjable. Jo he vist prestatgeries de cases particlars amb suposats llibres que feien molt goig, però eren decoratius amb pàgines en blanc i un ben dissenyat llom. Però intueixo un futur lector lluminós. Descobrir un noi o una noia de catorze anys que llegeix llibres importants pel seu contingut i que a la vegada raonen la lectura i la comenten és tota una esperança d’alló que els llibres poden aconseguir en la configuració de la societat. Personalment la meva cultura és fonamentalment religiosa i no defujo lectures d’escriptors ateus, agnòstics, protestants, musulmans, jueus, hindús perquè alló que és verdaderament important rau en la veritat de la persona escriptora i en la credibilitat del seu missatge. He llegit algun llibre d’escriptor ateu que m’ha impactat i m’ha obert els ulls. La lectura no és un entreteniment és una recerca de tu mateix en els altres.
El més vinent el dia del llibre, per Sant Jordi, serà el gran protagonista. Però no ho ha de ser pel nombre de vendes, les vendes que s’agermanen amb la lectura efectiva i afectiva, quantes més millor, per què esdevé un signe de desig cultural d’una millor convivència. Un dels efectes més positius de la diada del llibre hauria de ser el respecte a la diferència per aprendre a viure-hi i esdevenir ciutadans d’un mon que estima la pau. Els llibres que ens acompanyen i conviuen amb nosaltres són l’argument de la nostra particular veritat i sociabilitat. És important, quants llibres llegeixo a l’any, però ho és més que han aportat amb la seva lectura a la meva personalitat. Benvingut el dia del llibre, perquè poques o moltes aficions lectores desperta cada any.          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada