El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

divendres, 11 de maig del 2012

Cargol, i qué faràs dins un iglú?

Llibre d’Eulàlia Canal

La imaginació, impregnada de la millor essència poètica de la pedagogia, és, en la ploma d’Eulàlia Canal, una professora excel·lent per fer de la lectura una eina cultural molt important en l’evolució dels pobles. No és el primer llibre de l’escriptora granollerina amb el cargol com a protagonista que sap lluitar contra les dificultats i trobar soluciones per a conviure.

Les il·lustracions de Carole Edet van més enllà del dibuix per esdevenir coautora perquè els seus cromatismes fan que les idees i les emocions entrin subtilment pels ulls i facin treballar més fructíferament la imaginació de petits i grans. Les fulles vegetals, en el paper de cartes, demanen la col·laboració del vent, com a carter, amb la finalitat de relacionar desitjos, pensaments i situacions que denuncien un objectiu: agermanar diferències. El cargol, amb la seva estructura i lenta mobilitat, esdevé un personatge molt característic per arribar a la lliçó final: res pot impedir el desenvolupament personal. Només cal aprendre com fer treballar les pròpies capacitats. La cultura és el desllorigador dels problemes. I una bona convivència, consultar i escoltar són elements imprescindibles perquè cada individu es realitzi. Aquesta filosofia l’escriptora i la il·lustradora la fan assequible i comprensible amb la historieta del cargol, acompanyat d’altres animalons de la natura com són la papallona, el mussol, el camaleó, la vaca, l’oca, la cabra, el cranc, l’eriçó i el gripau. Un conte basat en el llenguatge i art de la naturalesa amb dues parts: en la primera el cargol decideix fugir, com el millor remei, a viure en un iglú; en la segona, els seus amics aconsegueixen que s’ho repensi preguntant-se què li agradaria ser.

És un llibre excel·lent per regalar per Sant Jordi. Els néts i nétes ho agrairan als avis i àvies.

JOAN SALA VILA

dijous, 10 de maig del 2012

Viure poèticament

La Festa de la Poesia de Niu d’Art de Parets camina i es passeja pel món de la paraula descobrint interioritats creatives en les contrades més inversemblants. Aquell vers que ens recorda que tu ets poesia corre per les venes i artèries de totes aquelles persones que d’una manera senzilla i humil oloren la fragància d’una flor, somriuen davant d’un saltimbanqui, ploren la mort d’un amic i aixequen els braços enlaire quan els matins, al sortir el sol, respiren l’aire net de la natura. La Festa de la Poesia és una invitació a viure poèticament la nostra vida personal, entendre la capacitat creativa que cadascú porta dins seu, dibuixar la imatge de la pròpia existència amb els colors de la il·lusió i compartir amb amics i enemics el significat intens de les paraules, pau, amor, solidaritat i germanor. És el missatge que escoltarem en els poemes dels rapsodes i també en els guardonats del premi de Poesia Inèdita. Perquè la poesia és aixó, la vida de cadascú de nosaltres i la seva bellesa i intensitat depen de l’entusiasme, convicció, il·lusió i amor que hi posem. Niu d’Art Poètic de Parets del Vallès us convida a viure la seva Festa i us anima a sentir-vos una mica més poetes. Ho sereu si heu entès el missatge que la poesia és la vostra vida. Viviu poèticament.

JOAN SALA VILA

dimecres, 9 de maig del 2012

El metge d’Atenes

Llibre de Teresa Pous

Llibre amb la carta de presentació d’un premi tan prestigiós com el Ciutat de Palma Llorenç Villalonga que més enllà de l’argument ens endinsa en el jardí cultural de la Grècia Antiga amb el gaudi de les essències més mítiques d’una alliçonadora història. No és cap secret el paper capdal de la medicina, justificat pel jurament hipocràtic, però si saltem del secret al coneixement, la lectura d’aquesta novel·la esdevindrà un esclat del valor de la paraula en la història i vida de les persones. Perquè la paraula no és només el suport d’una de les arts més definidores del ser humà sinó un extraordinari generador de vida. La medicina hipocràtica i amb ella la dels metges de l’època tenien en la paraula la primera exploració del malalt per descobrir l’arrel de la seva malaltia. Primer dialogar, per desprès explorar i poder diagnosticar. L’argument de  la novel·la que es mou a l’entorn d’un metge, quina aspiració és esdevenir el metge de la ciutat d’Atenes, endinsa el lector en un món meravellós en el que la medicina esdevé un embolcall engrescador d’una cultura. Perquè l’escriptora ens passeja pel món de la filosofia en companyia dels grans pensadors, ens fa viure el perfum de la poesia i ens descobreix costums, en el món de la dona, veritablement dignes dels nostres dies. La medicina és el suport per fer volar la nostra ment per l’etapa més brillant de Grècia gaudint de les essències més pures de l’art, que també hi juga un paper prou important en el camp sanitari. Però aquest món d’unes vibracions humanes extraordinàriament vitalistes no pot deixar de mirar vers els món dels animals, domèstics i ferèstecs, per l’aportació que fant a la convivència i en certa manera també a la salut de les persones. Els ocells, els cavalls, els peixos i la mateixa serp incorporada en el símbol de la medicina. I tot aquest món amb un teixit de relacions humanes des de la tendresa passant pel dolor de pèrdua d’un ser estimat. Relacions humanes de convivència familiar, social, cultural, laboral i de lleure. Durant la lectura de la novel·la se sent la companyia amiga d’una filosofia que conjuga l’ahir amb l’avui en una demostració d’on rau la veritable qualitat de les persones. Una novel·la que respira les essències de la humanitat.

JOAN SALA VILA

ALBADA A LISBOA

Llibre de Lluís Busquets i Grabulosa
Novel·la que marca camí cap a la independència

Lluís Busquets i Grabulosa és professor universitari, investigador i pensador. Aquesta vessant l’ha introduit en el món de la novel·la, una porta, llegint-lo, vàlida i generosa per entrar en contacte amb tota mena de temes fins i tot en aquells que poden semblar inversemblants. A partir d’un fet històric tan concret com la revolució dels clavells de Portugal ha teixit una història en la que l’amor i la religió hi juguen tan fort, que dissimuladament l’han introduit en el tema central, cap a les darreres pàgines de la narrativa, com caminar cap a la independència de Catalunya. El lector descobrirà un estil i un mètode potser desconcertant per la gosadia de relacions amoroses i per la fermesa en l’articulació de la religió com fil conductor. No és la meva intenció desvetllar l’argument, però sí moure la curiositat i despertar el desig de llegir-la. Defraudat no en sortirà ningú. Escandalitzat, possiblement, sí. En el camí de la independència dels pobles no es poden deixar de banda les relacions humanes, perquè són elles les que teixeixen la història. Com tampoc és normal no llegir les pàgines de nacions veïnes que poden ser molt bé una bona pauta per a aquelles que també hi aspiren. La novel.la  basada en un fet concret teixéis una història de ciència ficció, de moment inverosímil pel full de ruta dels partits majoritaris i sobre tot pel partit al que se li atribueix l’actuació en un programa que té com objectiu la independència. Però des de la ficció apartir de la realitat es pot bastir una teoria prou potent per no perdre el fil de la història i caminar amb fermesa i seguretat cap a la independència de Catalunya.

JOAN SALA VILA

dimarts, 8 de maig del 2012

L’ESPORT CATAPULTA LÍDERS

L’esport és una activitat humana que facilita la comprensió del concepte globalització. És una activitat de relacions i de complicitats. Gaudeix d’una extraordinària força d’atracció, d’una manera especial la paraula futbol. Radica en la capacitat de generar il·lusió i benestar, moments ingrats al marge. La capacitat, que com espectacle gaudeix, no seria possible sense la implicació d’un conjunt d’activitats humanes necessàries per a una bona convivència. Aquestes col·laboracions són de caire polític, econòmic, cultural, també religiós, i sense elles l’esport, i en especial el futbol, no tindria el nivell social que, avui dia, té. Però l’esport, per la seva mateixa essència, hi aporta una mena de despertador social de persones amb categoría de líders. Desperta veritables vocacions. Vocacions que són inherents a la personalitat lluny de capricis de voler ser, perquè són. En tenim un exemple proper i actual. Es compleix aquella dita castellana de “genio y figura hasta la sepultura”. El futbol ha posat davant els ulls de la història un personatge que ultrapassa el lideratge esportiu. Pep Guardiola ha fet viure la lírica del futbol en les victòries i també en les derrotes, perquè viu l’essència del futbol-esport i coneix la seva filosofía. Distingeix entre ser i fer. El futbol és i fa moviments, vibracions i crea situacions. Però sense el ser, el fer pot esdevenir intranscendent. En Guardiola es compleix veritablement aquella dita: el futbol és la meva vida. Però el futbol com activitat es mou i necessita relacionar-se i aleshores entra en el món de la política, l’economia, la cultura, la religió i el civisme. I de les mútues relacions en sorgeix el fenòmen global. És el trampolí del líder. És líder global, que supera el geni, perquè el geni és líder especialitzat. El Pep es retira temporalment però amb un altre exemple de lideratge: passa al relleu a un altre líder. El futur és lluminós i fa preveure altres lideratges. La història li estarà agraïda.
JOAN SALA VILA