El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

diumenge, 4 de desembre del 2016

NADAL 2016 continúa sent l’estrella que felicita a la humanitat.



Amb el cor a la mà com  s’ha de felicitar el món en el Nadal 2016? La meva mirada contemplant la COVA de Betleem ha llegit, un any més, el missatge de l’estrella i les tres respostes de la humanitat. Els pastors, el poble senzill, correren al portal i adoraren el nou nat; els mags, (els savis), accepten el missatge, adoren l’infant, i obliden la comanda hipócrita d’Herodes, (la política); Herodes, pregunta, dissimula hipócrita i procura matar-lo. L’infant, representa tota la humanitat, el regne de Dèu a la terra; els pastors, el poble que vol la pau universal, el regne de Déu i és oblidat i perseguit;  els poders mundials, que s’amaguen amb pell d’ovella, i condemnem la gent senzilla a la misèria i a la mort: recordem els morts a la Medtiterrània, per exemple.
Felicito el Nadal a tota la humanitat, perquè tots els ciutadans són persones. La meva felicitació demana al poble senzill que no calli, que es rebel·li contra les injustícies i que lluiti sense violències per la dignitat de vida de tothom; demano als savis d’aquest món que no defalleixin en el treball científic i tecnològic per un món millor i no escoltin les veus sofisticades del poder; demano als poders polítics, econòmics i religiosos que reflexionin com han d’actuar per ser justos, creïbles, solidaris i humans. Només la pinzellada dels poders desqualifica l’obra d’art de la història.

Felicitats a la humanitat que camina vers un món millor.

Joan Sala Vila