El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

dimarts, 4 de gener del 2022

Els meus llibres de poesia.

 


INHUMANS I INFRAHUMANS

El quadern 201 explana la seva opinió sobre l’economia en l’obra ECONOMIA SENSE CORBATA: CONVERSES AMB LA MEVA FILLA, de Ianis Varoufakis. I José Ignacio Gonzàlez Faus en el darrer paràgraf del quadern escriu: ”Novament hem d’escollir “entre l vida i la mort”, entre ser  humans o ser inhumans. A això sembla portar-nos una mirada a les arrels antropològiques (i teològiques) de l’economia”. El quadern es divideix en dues parts: 1.-Varoufaquis: promeses i perills de l’economia. 2.- Reflexions bíbliques: confrontació de valors.

Resumint, l’economia actual és la gran malaltia de la humanitat si parem esment en les següents dades: 1% de la humanitat, 70 milions de persones, gaudeix de tanta riquesa com el 99% restant. Oxfam-Intermon, en relació amb Espanya, afirma que 20 persones tenen una fortuna de 115.000 mil milions d’euros augmentant-la al darrer any (2016)  un 15% i la resta espanyols van perdre un 15%. I que les 62 persones més riques del món tenen una fortuna igual o més que  les 3.600 milions més pobres. Aquestes dades ens fan pensar que l’economia que governa la humanitat s’ha apoderat del poder prevaricant dels seus objectius. El problema està en que els treballadors no creen riquesa pel mercat del món sinó que s’han convertit en mercaderia de mercat. I aquesta circumstància és la culpable de la gran diferència entre rics i pobres-. Davant d’aquesta situació només pot canviar la situació actual l’evangeli amb el seu concepte fonamental de la fraternitat universal per ser tots els humans fills de Déu. Aquesta fraternitat és la que demana el Papa Francesc amb els tres camins per redreçar la història: diàleg entre generacions, fraternitat i treball.

Un quadern quina lectura és molt recomanable perquè no només planteja el problema sinó que estudia solucions.