El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

dissabte, 23 d’abril del 2016

CADA DIA HA DE SER SANT JORDI




Una festa no és l’expressió d’un missatge si aquest missatge no es viu contínuament. Una festa no és el record d’un model, en el nostre cas, cultural sinó que comporta la supervivència del model. El model cultural que celebra Sant Jordi és l’expressió de la cultura d’un poble que es manifesta en un fet tan simple com és el llegir. La lectura és un aliment indispensable de la vida cultural de les persones i de les col·lectivitats. Sortosament l’oferta d’aquest aliment, el llibre, és prou significativa i capaç. Allò que no és tant significatiu és el fruit social que promou el fet de llegir. Dissortadament no es llegeix prou i encara hi ha massa persones que es vanten de no llegir. Una expressió prou significativa és aquella que es refereix a que hi ha un excés de publicacions de llibres. La resposta és que allò que hi ha és una manca de lectors. I una altra circumstància rau en el fet que el llibre es compra més per la fama de l’autor i la publicitat televisiva que no pas pel contingut. No sóc contrari a la lectura del llibre de l’amic o del famós perquè la curiositat pot esdevenir la conseqüència de guanyar un nou lector i allò que és més important rau en el fet d’haver despertat la veritable vocació. La lectura és un company de viatge que ens ajuda a descobrir i conèixer la pròpia veritat vital de cadascú. No és cap secret dissortadament el poder afirmar que la gran pobresa cultural d’un país és fruit de la ignorància saonada pel menyspreu del llibre. El resultat d’aquest menyspreu porta al desequilibri social i a la pobresa cultural i el que esdevé més greu encara a la pobresa material, que incapacita per ser persona. Sant Jordi és el pregoner que alerta de la urgència de lluitar contra tota mena de pobresa perquè la cultura és l’eina de la riquesa de la personalitat i un dels instruments per lluitar és el llibre. Però la lectura per ser verdaderament positiva exigeix la condició de saber llegir per alimentar-se del missatge i fer-ne una sana digestió. I com succeeix amb els aliments del cos, la digestió cultural assimila les bondats i expulsa les impureses. La lectura, sense cap mena de dubte, és eina imprescindible per a la salut cultural dels pobles i per aquesta raó és indispensable una bona pedagogia per despertar en cada persona el deure social de ser lector perquè la lectura d’un llibre esdevindrà un bon mestre per saber llegir el llibre de la vida, el propi i el de la societat. Per sort, a casa nostra, per Sant Jordi la festa del llibre és també la festa de la rosa. La lectura és la fragància de la vida amb la creació d’un ambient de felicitat.

dimecres, 20 d’abril del 2016

Tertúlia amb Jordi Vilagut

Jordi Vilagut,llicenciat en ciències de la informació i Màster en Comunicació i Esport ens presenta en el llibre MENSAJES REDONDOS, una série de consideracions i reflexions sobre l'activitat esportiva, els seus practicants i les indústriesi comerços que treballen per la seva realitat diària i la seva millora. Òbviament que la tertúlia portarà el debat prioritàriament a l'esport de l'actualitat i quins són els beneficis socials que s'hi palpen. No podem oblidar tampoc que amb nosaltres tindrem un pensador de l'esport amb idees personals i que ens podran fer passar una bona estona i culturalment molgt enriquidora.

dimarts, 19 d’abril del 2016

La poesia en el dia del llibre





Sant Jordi a casa nostra és una festa gran, no només per celebrar el patró de Catalunya sinó també perquè és una festa que defensa i promou la cultura recomanant  la lectura. Però quina lectura i quins llibres. Dissortadament els llibres més recomanats no són sempre els més adients i els més positius. Poden ser el més literaris i formalment els més ben escrits però no sempre el vestit dóna la verdadera imatge del qui el porta. No tinc res en contra de que el dia de Sant Jordi el llibre també esdevingui econòmicament important per una raó molt senzilla, la cultura és la base més ferma per a la riquesa d’un país. I que la lectura esdevingui també una raó econòmica és encoratjador amb la mirada posada en la dignitat dels pobles i de la seva gent. Però allò que no ho és tant rau en el fet que l’economia dirigeixi el comprador, pot orientar i recomanar però mai obsessionar. No sóc enemic de la qualitat formal, sóc més amic de la qualitat del missatge i el missatge no sempre va acompanyat dels millors marcs i els millors marcs no presenten sempre les millors pintures. La persona que sent la necessitat de comunicar és la principal interessada en perfeccionar el seu estil. I si el missatge és positiu i enriquidor culturalment i social es mereix una tracte respectuós i efectiu. Sóc conscient que el dia de Sant Jordi, des de la vessant del llibre, són dos objectius els perseguits: econòmic i cultural. Però els dos necessiten la consideració de quins són els objectius principals per a la persona. Òbviament que no es poden oblidar els de passar-ho bé al costat dels educatius, instructius, científics, literaris, artístics, històrics, polítics i religiosos. La diferència és immensa com immensa és la mentalitat humana. I entre la gran oferta ni ha una que em mereix una gran respecte: la poesia. Penso que per la seva qualitat fonamental de ser creativa, el llibre de poesia és adient per a totes les persones sense distincions, perquè la base cultural del ser humà està en la seva capacitat creativa que li fa descobrir els objectius de la seva vida i quina és l’orientació professional. El fet d’ajudar a conèixer més íntimament la pròpia personalitat és una raó prou convincent per recomanar la lectura de llibres de poesia.