El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

dissabte, 20 de setembre del 2014

CÀNOVES I SAMALÚS AMB LA SEVA FIRA DE SANT PONÇ

L’esperit de Ramon Fort, creador de la Fira de Sant Ponç, continua viu en el seu municipi. La seva gent és conscient de la importància cultural i económica de l’esdeveniment i, com el volen viu, l’Associació Cívica i Cultural reuní en un dinar de germanor a tots i totes, treballadors i treballadores, col·laboradors i col·laboradores de la festa. A l’arribada al Centre Cultural Municipal cedit gentilment per l’Ajuntament, l’estàtua de Ramón, amb el seu peculiar somriure, donava la benviguda a petits i grans. El dinar amb l’assistència d’un centenar de persones esdevinguè una trobada familiar, essent els assistents i assistentes els cambrers i cambreres, els servidors i servidores. I d’una manera senzilla s’acompliren, al meu entendre, els dos objectius de seure tots plegats al voltant de la taula: agraïr el treball desenvolupat en la Fira del 2014 i donar forces i entusiasme per celebrar la del 2015, l’any del seu XXV aniversari. En la trobada hi fou ben palès l’entusiasme i el desig de continuar fent important Cànoves i Samalús en el marc de les Fires Catalanes. L’amistat amb Ramon i la seva familia em feu un entusiasta de la Fira i un humil col·laborador dintre de les meves possibilitats. Des del meu agraïment i la meva admiració desitjo una gran  XXV Fira de Sant Ponç de Cànoves i Samalús i que l’esperit de Ramon Fort no la deixi defallir.

divendres, 19 de setembre del 2014

TERTÚLIA LITERÀRIA DE SETEMBRE, DEL NIU D’ART

 Els jardins del restaurant Jardí de Parets del Vallès, foren l’escenari excel·lent i adient  per a la tertúlia programada amb la presentació del llibre de l’escriptor olotí, Manel Fortis, ENMIG D’EN LLOC. Amb un capvespre estiuenc esdevingueren l’espai adequat per dialogar sobre una novel·la ambientada en la ciutat d’Olot i els seus entorns. Prop de dues hores de debat amb una llenguatge ágil i humorístic de l’escriptor, esdevingueren un passeig cultural recordant la Fageda d’en Jordà, els Volcans, les places i carrers sense oblidar la seva gent. ENMIG D’ENLLOC metaforitza un bar de reunió en el que entre copa i copa no hi manca la música i la conversa defineix la vitalitat de la capital de La Garrotxa. Un llibre com interlocutor i animador d’una trobada defineix la qualitat cultural de les persones que comparteixen idees i emocions i a la vegada és fil conductor per crear nexes d’intercanvis culturals inter-ciutats. Olot i Parets, pobles agermanats, no nomès enllaçaren ciutats sinò que a la vegada col·laboraren a fer més visible la imatge de Catalunya. Ll ibres, art, paisatges i gastronomía, instruments per a un col·loqui intel·ligent, palesen quins són els camins de la verdadera convivència global en pau. Un llibre, motiu de trobada és un gran regal, però quan aquest llibre sembra la llavor per un diàleg més universal amb el seu arrelament converteix als lectors en artistes de la història. Francamanet les Tertúlies literàries del Niu d’Art Poètic són la mà amiga dels paretans estesa a totes les persones que viuen la poesía i tota mena d’accions culturals.

PINTURES DE JAIME MOROLDO


dijous, 18 de setembre del 2014

GALERIA D’ART ESPAI B/M

La galeria que va nèixer de la mà dels Srs. Marata i Botey, desprès d’uns anys d’inactivitat obligada, ha obert les portes. L’artista granollerina Àngels Icart i el seu fill han fet possible aquest important miracle cultural. I ho han fet amb una exposició col·lectiva amb una important presència vallesana d’ artistes d’ahir i d’avui. Una exposició, amb termes d’avui, global, perquè hi dóna entrada a una significativa variant de tendències i èpoques. I una circumstància molt important, el gest de germanor entre generacions. Una exposició que proclama Granollers terra d’artistes i, a la  vegada, Granollers amic de l’art universal. La família Marata, per problemes de salut no assistí a la presentació però el seu alè cultural hi era present perquè malgrat els problemes la seva galería continua viva. I aixó és un  mèrit. Les paraules de l’Àngels Icart i del crític d’art, Sr.Casalè foren prou indicatives i significatives. Espai B/M continua viu. Com va comentar el crític d’art per la Galeria hi han passat noms molt importants. En sóc testimoni. I precisament la tendència ha agermanat l’art d’èlite amb el popular per donar-li vida. Fou una característica d’Espai BM. Una demostració, les firmes presentades en la reapertura. En aquesta continuitat hi juga fort la família Icart, una família amb artistes de tres generacions i totes tres amb característiques ben diferenciades. La presència del Sr.Jaume Icart, pare de l’Àngels, agermanava l’ahir i l’avui i feia brillar l’esperança del demà. Els artistes que han col·laborat amb les seves obres són molt importants, però, sincerament, penso que és més important encara que la Galeria d’Art espai B/M hagi començat una nova singladura. I en aquest nou camí és molt convenient que els amics de l’art de Granollers i Comarca se’l facin seu.