El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

dissabte, 12 de març del 2016

ESTONES AMB EL MEU SILENCI A LA BIBLIOTECA DE SENTMENAT



La presentació del meu llibre a Sentmenat va ser per a  mi un regal valuós fruit de l’amistat i de l’amor a la lectura dels ciutadans de la població vallesana. L’amic Jaume Baigual, veï de Sentmenat i un enamorat de la música i de la poesia, fou el promotor d’aquest esdeveniment que des d’un emmirallament cultural propicià un canvi d’impressions amb els assistents a l’acte i d’una manera particular amb les responsables de la biblioteca i la regidora de cultura. Jaume Baigual actuà de moderador i d’una manera senzilla, com és ell, i planera, em presentà com una persona enamorada de la cultura. Acabat el seu parlament em proposà que expliqués als assistents el significat i el perquè del meu llibre. Òbviament, un llibre de poemes, sempre és un mirall amb la imatge vital del seu autor. El silenci, sobre tot en la gent de la tercera edat, és un espai per recordar i viure positivament el passat. Gairebé tots els poemes del llibre respiren moments de les diferents situacions que m ‘ha tocat viure però tenint sempre present que la poesia  és un factor educatiu molt important en la vida de les persones i fonamental per despertar il·lusions i desitjos que són el principi d’actuacions posteriors. Només cal una ullada sobre personatges històrics per adonar-nos-en. El silenci dels assistents durant el meu parlament em va arribar al cor i l’interès mostrat en les preguntes que em van fer encara ampliaren més la meva idea sobre la necessitat i la importància dels ciutadans senzills per avivar la cultura dels pobles i amb ella millorar la dignitat de vida de les persones. Fou per a mi una vetllada molt emotiva, instructiva però particularment d’aprofundiment en la convivència i del paper que hi juga la poesia en aquesta tasca. Gràcies Sentmenat.


dimarts, 8 de març del 2016

ULLS DEL TEMPS PLOREN



El crític d’art Josep M. Cadena titola el pròleg del llibre Mirades poètiques i pictòriques i comença amb aquestes paraules: “Els ulls rebutgen el negre de la freda foscor i busquen el color de la càlida llum. Aquesta recerca té lloc sota el tic-tac del rellotge de la vida. Desitgem abandonar les tenebres de la ignorància i del patiment i assolir el beatífic enlluernament de la veritat revelada pel mitjà de la paraula que és l’eina del pensament que ens defineix. La tasca requereix solitud per a millor escoltar-nos a nosaltres mateixos, però això no ens ha de fer refusar la mà amiga que vol col·laborar en una feina que interessa a tots. Així ho han entès el poeta Joan Sala Vila i el pintor Jesús Costa Beiro, que han unit llurs talents a Ulls del temps ploren”. Aquest poemari va ser inspirat per l’exposició de les pintures que s’hi reprodueixen presentada Sant Celoni. És fruit de l’amistat  que ha estat el llaç de col·laboració entre Jesús Costa Beiro i Joan Sala Vila amb motiu d’exposicions realitzades individuals i col·lectives amb els corresponents comentaris literaris. El llibre palesa un eix central, l’expressió dels ulls. La seva mirada retrata una àmplia varietat de sentiments i emocions viscudes per persones compromeses en la defensa de la dignitat dels éssers humans. Les llàgrimes són l’expressió d’impotència expressada cromàticament per Jesús Costa i endevinada per Joan Sala talment com si musiquessin a quatre mans les seves denúncies socials. Plorar és una expressió d’amor a la vida i una reclamació a poder-la gaudir amb llibertat i felicitat. Les llàgrimes són companyes del viatge envers les estrelles. ULLS DEL TEMPS PLOREN ha estat publicat per Kit-book, Servicios editoriales S.C.P amb un tiratge en paper que distribueixen els autors i amb la difusió online al seu càrrec. El seu correu és kit@kit-book.net Els autors el distribuiran a les llibreries del Vallès Oriental i a les que ho demanin.