El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

dimecres, 28 de gener del 2015

TERTÚLIA CULTURAL MES DE GENER 2015, DE NIU D’ART DE PARETS

“LES CRÒNIQUES D’UN DÉU COIX” de Joan-Lluis Lluis, centralitat de la tertúlia
Les tertúlies culturals del Niu d’Art de Parets del Vallés que se  celebren al Restaurant EL JARDÍ són de portes obertes i tothom hi pot dir la seva. La tertúlia se centre sempre en la temàtica d’un llibre de recent publicació. No és necessari haver-lo llegit. La tertúlia vol demostrar la necessitat de llegir-lo per la importància del tema i la vàlua literària del seu autor. I és precisament l’exposició de l’autor el que dóna tema al diàleg i fruit del col·loqui ha de ser-ne la lectura corresponent. La tertúlia del dijous 22 de gener ded 2015 fou alliçonadora per la temàtica del llibre i per l’enfocament que li va donar el seu autor. Escriptor de la Catalunya Nord, format en escola francesa, el seu tomb vers la literatura catalana fou consequència dels seus orígens i del que significà i ha de tornar a significar el català al districte francés dels Pirineus. Joan-Lluis, escriptor, és un excel·lent pensador amb una agilitat extraordinària de fer pensar el lector temes fonamentals amb narracions ambientades en temps diversos, d’avui o d’ahir. La centralitat del llibre se l’emporta la persona coma a persona, independentment que el personatge central sia un déu, a l’estil dels déus grecs. L’autor té l’habilitat de conduir el lector per camins amb un objectiu concret, fins i tot fent referència a la situació política actual, amb la sorpresa de que al final del llibre et trobes amb els arguments imaginaris desmontats. Sent un argument de tema religiós, conflicte entre el possible déu únic i els altres déus de diferents pobles, el lector es troba que el missatge acaba amb la trobada de la veritat de la persona, veritat que pot compaginar amb les veritats dels altres, sien les que sien les tendències religioses de cadascú. Un llibre que té molt de la Bíblia i de les religions monoteístes, escrit per una persona que es considera atea i que coincideix amb l’evangeli que alló important de la persona rau en el fet de ser justa i verídica, caminar pel món en justícia i veritat. Òbviament que el col·loqui va discorre per diferents punts, temes i circumstàncies, inclosa la política, quan l’escriptor francès en llengua catalana va afirmar que a Catalunya Nord, per ser el que ha de ser dintre de França, necessita la independència de Catalunya. Conclusió sorprenent en el marc d’un tema religiós tractat des de la filosofia humana.
Les tertúlies culturals del Niu d’Art, es basen en un llibre que es presenta amb la presència de l’autor, per entaular un debat enriquidor culturalment i humana. El Niu d’Art hi convida a tots els amants de la cultura i de la pau, perquè el camí de la pau és la cultura. El fet de celebrar-se en un restaurant es déu a la voluntat de fer la trobada més flúida sense encarcaraments i si algú ho desitja pot aprofitar per sopar, fer una cervesa o només escoltar i dialogar. El darrer consell: llegiu el llibre LES CRÒNIQUES D’UN DÉU COIX, us enriquiran culturalment i també, humanament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada