El meu pensament em porta, sovint, a reflexionar sobre els treballs de cultura popular i els seus conreadors, escriptors, artistes i esportistes. Molts valors de les lletres, les arts i els esports no reben l’atenció que penso es mereixen. Potser no són genials en la forma, però, sovint, ho són en el fons. I el fons és la font i la humilitat la seva grandesa. Amb la mateixa humilitat he obert aquest blog.

dilluns, 1 de juny del 2015

PEP SALSETES A LA TERTÚLIA DEL NIU D’ART




La cuina, una aportació cultural i de formació ciutadana, fou el tema de la Tertúlia del mes de juny celebrada al Restaurant JARDÍ de Parets del Vallès. Una tertúlia molt pedagògica amb el mestratge del gran mestre que és Pep Salsetes. Una institució arreu del Vallès i una autoritat culinària a Catalunya. El motiu de la celebració fou doble: per una part el llibre LA CUINA DELS VALLESANS i per l’altre el 80 Aniversari del Restaurant compaginada amb la gran amistat entre el Sr. Pere, dels Restaurant i l’autor del llibre. Precisament, Pep Salsetes va tenir molt d’interès en remarcar el capítol que en el llibre es dedica a l’establiment paretà. Feta una breu introducció pels responsables del Niu d’Art, organitzadors de la tertúlia, el Sr. Pere, Director del Restaurant va fer una interessant exposició de la història de l’establiment que ha esdevingut un dels emblemàtics de la Comarca, com ho remarcà Pep Salsetes. La tertúlia ambientada en els jardins esdevingué molt amena perquè l’escriptor homenatjat va fer un complert recorregut per la comarca, presentant-la com una de les més implicades en els conreus bàsics d’una bona cuina, destacant la gran tasca que s’ha fet i s’està fent. I d’aquest treball són els Restaurants qui n’assoleixen els èxits d’uns menjars naturals i de primera qualitat. Es va parlar de les mongetes i les peculiaritats segons els pobles, de les patates i les bondats d’acord amb les terres dels horts i dels camps, dels tomàquets, destacant la Fira que cada any se celebra a Santa Eulàlia de Ronçana, que ja prepara la d’enguany el més de juliol i de com el Vallès Oriental ha estat capdavanter. Dissortadament, les circumstàncies històriques no són massa favorables a l’agricultura, perdent massa pagesia. De totes maneres es feu constar la vàlua dels pocs de l’actualitat, que esdevenen un esquer llaminer per atraure nous adeptes. Una urgència en el reciclatge del treball de la pagesia. El torn de preguntes fou molt animat perquè són molts els seguidors de Pep Salsetes i concretament a Parets hi té moltes alumnes que animaren la vetllada. Des d’el Niu d’Art recomanem la lectura del seu llibre que parla dels fonaments de la cuina, presenta receptes de diferents indrets de la comarca, no oblida la cuina de l’avia, com tampoc una interessant història dels primers restaurants del Vallès Oriental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada